Skip to main content
Article Detail

ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια καθημερινή πάθηση που επηρεάζει το 10% με 25% του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες. Προκαλείται από αλλεργία στη γύρη, μια ψιλή σκόνη που απελευθερώνεται από τα δέντρα, τα λουλούδια, το γρασίδι και φυτά όπως τα Παριετάρια, ευρέως γνωστά και με την ονομασία Περδικάκι ή Ανεμόχορτο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μοιράζεται πολλά συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα. Πράγματι, αν έχετε καταρροή ή βουλωμένη μύτη, υγρά μάτια και/ή φαγούρα στα μάτια ή πονοκέφαλο, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί η κατάσταση σας.

Αλλά, σε αντίθεση με το κρυολόγημα, το οποίο συνήθως διαρκεί έως και μία εβδομάδα, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εποχιακής γύρης, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο - αν και μπορεί η διάρκεια της εποχής να μεταβάλλεται. Πώς μπορείτε λοιπόν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας; Και τι τεχνικές πρόληψης μπορείτε να υιοθετήσετε για να αντιμετωπίσετε την αλλεργία σας; Πρακτικές απαντήσεις σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα θα βρείτε στη συνέχεια.

Article_image

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Μετά την επαφή με τη γύρη, η αλλεργική αντίδραση του σώματος είναι η απελευθέρωση της ισταμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να σημάνει ότι βρίσκεται υπό καθεστώς επίθεσης. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που εμφανίζονται είναι ουσιαστικά η αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την κατάσταση. 

Γιατί να επιλέξετε φυσικές λύσεις αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά με αντιισταμινικά με τη μορφή δισκίων ή οφθαλμικών σταγόνων. Όπως φανερώνεται από το όνομα, τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν την απελευθέρωση της χημικής ουσίας ισταμίνης.

Ωστόσο, αν και δραστικά, δεν συνιστώνται ως μακροπρόθεσμη λύση. Τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και, το πιο σημαντικό, μπορούν να σταματήσουν να έχουν αποτέλεσμα αν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

Ομοίως, τα αποσυμφορητικά μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση, καθιστώντας πιο δύσκολο για τη μύτη σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη με τις φυσικές της άμυνες, χωρίς αυτά. Επιλέγοντας φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές.

Φροντίστε τα μάτια σας

Τα μάτια μας είναι εξίσου ευαίσθητα όσο και η μύτη. Είτε έχετε κόκκινα μάτια, πρησμένα βλέφαρα ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα – φλεγμονή της διάφανης μεμβράνης που προστατεύει το μάτι – η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση. 

Αν και είναι δύσκολο να αντισταθείτε, προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην μπείτε στον πειρασμό να τρίψετε τα μάτια σας. Αποφεύγετε επίσης τη χρήση φακών επαφής μέχρι να απαλλαγείτε από την επιπεφυκίτιδα.

Ο αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός αποτελεί έναν καλό τρόπο για να καθαρίσετε με ασφάλεια τα μάτια σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες στα μάτια σας, για να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις. 

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι παρότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί επίσης να έχει βακτηριακή ή ιογενή προέλευση. Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν είστε βέβαιοι.

Πως να προλάβετε την αλλεργική ρινίτιδα

Δημιουργήστε ανοσία στο αλλεργιογόνο

Καθ' όλη την εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας, μπορείτε να υποστηρίζετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα λαμβάνοντας βιταμίνη C. Όμως πιο ενισχυμένες προσπάθειες, όπως η ανοσοθεραπεία, θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την εποχή που ξεκινάει η αλλεργία.

Αποκλειστικά για όσους πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες αλλεργίες, η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεσή τους σε σταδιακά υψηλότερες δόσεις γύρης, προκειμένου να γίνει ο οργανισμός πιο ανθεκτικός στο αλλεργιογόνο.

Λόγω της φύσης της θεραπείας, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και φυσικά η διαδικασία να πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο χώρο.

Διατηρήστε την καλή ρινική υγιεινή

Προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει την αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει η καλή ρινική υγιεινή να σας γίνει συνήθεια, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Αν και η μύτη αποτελεί ένα θαυμάσιο, δυνατό όργανο, μπορούμε και εμείς να τη βοηθήσουμε ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή της - και όχι μόνο για να αποκρούσει την αλλεργική ρινίτιδα. Οι ρύποι από τα καυσαέρια και τον καπνό είναι μόνο μερικά παραδείγματα της ρύπανσης με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση στη σύγχρονη ζωή.

Βάζοντας το  PHYSIOMER® στην καθημερινότητά σας, εξασφαλίζετε ότι η μύτη σας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις της εποχικής αλλεργίας.

Υιοθετήστε απλές καθημερινές συνήθειες

Κατά τη διάρκεια έξαρσης της αλλεργίας, πρέπει να εφαρμόσετε αυτά τα εύκολα βήματα: Να αλλάζετε ρούχα με το που επιστρέφετε σπίτι, να κάνετε μπάνιο για να φύγει η γύρη από πάνω σας και να μην απλώνετε τα ρούχα έξω.

Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά ηλίου που καλύπτουν περιμετρικά την περιοχή των ματιών για να περιορίσετε την επαφή της γύρης με τα μάτια σας. Προτιμήστε να βγαίνετε έξω το πρωί, όταν τα επίπεδα γύρης είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο.

Αποφύγετε το μέλι ή τον βασιλικό πολτό, καθώς αυτά τα προϊόντα από τις μέλισσες περιέχουν σπόρους γύρης. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του.

Physiomer_Cleanse_Nose

Καθαρίστε τη μύτη σας τακτικά

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αλλεργικής ρινίτιδας, η μύτη σας επηρεάζεται κυρίως επειδή προσπαθεί να φιλτράρει την εισερχόμενη γύρη. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι  να βάλετε βαζελίνη στην είσοδο των ρουθουνιών σας για να αποτρέψει το αλλεργιογόνο να εισέλθει, αλλά η τεχνική αυτή δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Αντ' αυτού, σας προτείνουμε να καθαρίζετε προσεκτικά και με συνέπεια τη μύτη σας με θαλασσινό νερό. Τα ρινικά σπρέι PHYSIOMER® προσφέρουν μια πρακτική και αποτελεσματική λύση.

Χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη ισότονη σύνθεση, ήπια στη χλωρίδα της μύτης, το Physiomer, είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα βοηθά στην αποκατάσταση της μεμβράνης του ρινικού βλεννογόνου, η οποία ερεθίζεται κατά τη διάρκεια της αλλεργίας. Μη διστάσετε να εμπιστευτείτε το Physiomer κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να καθαρίσετε τη μύτη σας από τα αλλεργιογόνα σωματίδια.

Related Articles listing
Product Category
Image
baby

Βρέφη

100% φυσικά διαλύματα για νεογέννητα και μωρά.

Image
chlid

Παιδιά

Σειρά προϊόντων κατάλληλη για παιδιά από 2 ετών

Image
adult

Ενήλικες

Μεγάλη σειρά προϊόντων για ενήλικες και παιδιά από 6 ετών