Skip to main content
Article Detail

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο, η γρίπη εμφανίζεται ως εποχιακή επιδημία στις χώρες ανά τον κόσμο. Οι τύποι της λοίμωξης ποικίλουν σε ένταση ανά περίοδο, επειδή οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη συνεχώς μεταλλάσσονται. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα περιστατικό γρίπης αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με φυσικές λύσεις – όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Article_image

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των επιδημιών της γρίπης και των πανδημιών;

Οι περισσότερες χώρες παρακολουθούν στενά την περίοδο της γρίπης και εκδίδουν τακτικά σχετικές αναφορές, προειδοποιήσεις και συμβουλές προς το κοινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν και οι περισσότερες περιπτώσεις της γρίπης είναι διαχειρίσιμες, οι πιο σοβαρές πανδημίες γρίπης - οι οποίες είναι πολύ σπανιότερες - αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Επομένως, οι Οργανισμοί Υγείας προσπαθούν να τις προβλέψουν πριν συμβούν.

Οι πανδημίες γρίπης εμφανίζονται συνήθως τρεις φορές ανά αιώνα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την ισπανική πανδημία γρίπης του 1918, και πιο πρόσφατα, την πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009. Εξαπλώνονται όταν ένα νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικά, προκαλώντας σοβαρή ασθένεια, ή ακόμα και θάνατο.

Τα βασικά στοιχεία της γρίπης

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Εξαπλώνονται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα όταν οι άνθρωποι βήχουν και φτερνίζονται. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε γρίπη μέσω της επαφής με τις ιογενείς εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, όπως όταν κάνετε χειραψία με κάποιον που έχει γρίπη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μύες, ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, βήχα και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Οι πάσχοντες δύναται να εμφανίσουν όλα ή μερικά από αυτά τα συμπτώματα. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο για λίγες ημέρες, αλλά ο βήχας, ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή μπορεί να επιμείνουν. Συνήθως, η γρίπη κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αδιαθεσία, και μπορεί να πάρει μια εβδομάδα ή και παραπάνω για να αναρρώσουν πλήρως.        

Εφόσον μολυνθείτε από έναν συγκεκριμένο τύπο του ιού της γρίπης, συνήθως αποκτάτε ανοσία σε αυτό κατά την ανάρρωση. Ωστόσο, επειδή ο ιός που κυκλοφορεί αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, η ανοσία τείνει να διαρκεί μόνο για μία περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στους οποίους συστήνεται εμβολιασμός,  πρέπει να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο κάθε φθινόπωρο. Η εξάπλωση των ιών μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα, όπως και η τρέχουσα κατανομή μπορεί να μην παραμείνει η ίδια.

Ποιος κινδυνεύει από την γρίπη;

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η γρίπη μπορεί να μολύνει έως και το 20% του πληθυσμού, ανάλογα με το ποιοι ιοί κυκλοφορούν. Οι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα ιατρικα νοσήματα.

Φυσικοί τρόποι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της γρίπης

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί αν o ιός της γρίπης θα εμφανιστεί σε μια συγκεκριμένη εποχή ή τι επιφυλάσσει το μέλλον, αξίζει να εξοικειωθείτε με φυσικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, αν έχετε γρίπη.

Φυσικά, το κλειδί είναι η καλή διατροφή, η ενυδάτωση και η ξεκούραση. Προκειμένου όμως να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε και τις παρακάτω φυσικές μεθόδους.

Μέλι και λεμόνι

Το μέλι και ο χυμός λεμονιού σε συνδυασμό με ζεστό νερό, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Βιταμίνης C,  αλλά είναι επίσης γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων, ως φυσικές λύσεις για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Το μέλι είναι φυσικό αντιβακτηριακό και ενισχύει την επούλωση. Περιβάλλει το λαιμό με ένα προστατευτικό φιλμ, καταπραΰνοντας τους ερεθισμένους ιστούς και ως εκ τούτου αποτελεί μία διαχρονική λύση ενάντια στον βήχα.

Τσάι μέντας

Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία βοηθά στην αραίωση της βλέννας και κατευνάζει τον πονόλαιμο. Για ένα διάλειμμα από το μέλι και το λεμόνι, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μέντας. Η Μέντα είναι επίσης γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, και αντιικές της ιδιότητες, οι οποίες  ενισχύουν παράλληλα την επούλωση.

Γαργάρες με αλατόνερο

Ίσως να είναι η λιγότερο αγαπημένη πρακτική από τους ασθενείς, αλλά οι γαργάρες με αλατόνερο είναι μια αποτελεσματική φυσική λύση - σε τέτοιο βαθμό που συχνά συνιστάται και από τους γιατρούς. Απλά διαλύστε αλάτι σε ζεστό νερό και κάνετε γαργάρες για να σκοτώσετε τα βακτήρια στο λαιμό και να διασπάσετε τις δυσάρεστες εκκρίσεις. Εάν είστε στην κορύφωση της γρίπης, προσπαθήστε να επαναλαμβάνεται τις γαργάρες κάθε τρεις ώρες.

Φυσικό ρινικό διάλυμα

Η ρινική πλύση είναι μια σπουδαία μέθοδος για να καθαρίσετε γρήγορα και να καταπραΰνετε τη βουλωμένη μύτη - και είναι μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία από τις γαργάρες με αλατόνερο. Ένα ρινικό σπρέι είναι το ιδανικό προϊόν, αλλά δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια. Ορισμένα ρινικά σπρέι που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στη ρινική μεμβράνη. Το PHYSIOMER®, από την άλλη, είναι ένα 100% φυσικό ρινικό σπρέι με αγνό θαλασσινό νερό που συλλέγεται στον κόλπο του Saint Malo στη Γαλλία. Όλη η σειρά των προϊόντων μας είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι καθαρίζουν και ενυδατώνουν τις ρινικές κοιλότητες φυσικά, αποτελώντας την ιδανική λύση για όλη την οικογένεια.

Δείτε την πλήρη σειρά των προϊόντων PHYSIOMER® για να βρείτε το κατάλληλο διάλυμα για εσάς.

Flu-Season_media

Πώς παρακολουθείται η περίοδος της γρίπης σε όλο τον κόσμο

Πολλές χώρες εκδίδουν εθνικές αναφορές σχετικά με την περίοδο της γρίπης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, δημοσιεύει μία  λεπτομερή εβδομαδιαία αναφορά σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης που καταγράφηκαν στα ιατρεία. Κάθε χώρα θέτει τα δικά της κριτήρια για το τι θεωρεί επιδημία με βάση το πόσο συχνά καταγράφονται τα κρούσματα της γρίπης ανά 100.000 ασθενείς.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα, η περίοδος γρίπης 2018/2019 ξεκίνησε αργά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά η κυκλοφορία των ιών, ιδίως του τύπου Α της γρίπης, αυξήθηκε ραγδαία στις αρχές του 2019. Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη αναφέρονται ως βασικός παράγοντας για την ποικιλία των διαφόρων στελεχών της γρίπης που εξέπληξαν πολλούς. 

Σε γενικές γραμμές, η σοβαρότητα της γρίπης κατά την περίοδο αυτή ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα έτη που υπήρχε παράλληλη εξάπλωση του ιού της γρίπης τύπου Α. Οι αρχικές μελέτες συνιστούν ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, ειδικά εκείνοι που ζουν σε κοινόχρηστα ιδρύματα, όπως οίκοι ευγηρίας. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεται προσοχή στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ώστε να διατηρούν το αμυντικό τους σύστημα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα. 

Related Articles listing
Product Category
Image
baby

Βρέφη

100% φυσικά διαλύματα για νεογέννητα και μωρά.

Image
chlid

Παιδιά

Σειρά προϊόντων κατάλληλη για παιδιά από 2 ετών

Image
adult

Ενήλικες

Μεγάλη σειρά προϊόντων για ενήλικες και παιδιά από 6 ετών