Βρογχιολίτιδα


Traitement bébé bronchiolite

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;

Αφού ο εισπνεόμενος αέρας περάσει από τη μύτη και το λάρυγγα εισέρχεται στην τραχεία και εν συνεχεία προχωρά προς τους πνεύμονες. Μετά περνά μέσα από ολοένα και μικρότερες διόδους που διακλαδίζονται βαθύτερα μέσα στον πνεύμονα. Εδώ εντοπίζονται τα βρογχιόλια, οι μικρότερες δίοδοι στους πνεύμονες. Ως βρογχιολίτιδα ορίζεται η λοίμωξη των βρογχιολίων.  
Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα μικρά παιδιά, κυρίως κάτω των 2 ετών. Πρόκειται για ένα τυπικό αναπνευστικό νόσημα του χειμώνα: στις συνθήκες του κλίματός μας, τα περιστατικά βρογχιολίτιδας συνήθως αναφέρονται κατά το διάστημα από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι το τέλος του χειμώνα, με κορύφωση το μήνα Δεκέμβριο. Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας* εκτιμά ότι η βρογχιολίτιδα προσβάλλει περίπου 480.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών ετησίως, δηλαδή περίπου ένα στα τρία παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βρογχιολίτιδα προκαλείται από ένα συγκεκριμένο ιό, ο οποίος είναι γνωστός ως ανθρώπινος συγκυτιακός αναπνευστικός ιός (RSV). Μεταξύ των άλλων αιτιών της νόσου περιλαμβάνονται οι παραγριπικοί ιοί, οι αδενοϊοί κ.ά. Μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με άτομα που νοσούν ή μέσω της κοινής χρήσης παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων.
Η βροχγιολίτιδα θεωρείται γενικά μία ήπια νόσος στα βρέφη ηλικίας άνω των 3 μηνών.
 
* Institut National de Veille Sanitaire (InVS)


Τι να αναμένετε στην περίπτωση βρογχιολίτιδας.

Η βρογχιολίτιδα συνήθως ξεκινά με κρυολόγημα ή ρινοφαρυγγίτιδα. Το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των νεογέννητων επιτρέπει στον ιό να εξαπλωθεί στα βρογχιόλια. Το αμυντικό σύστημα των βρογχιολίων ξεκινά στη συνέχεια να παράγει αυξημένες ποσότητες βλέννης. Όταν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να απωθήσει τη βλέννη, αυτή λιμνάζει στα βρογχιόλια και εμποδίζει τη ροή του αέρα. Ο ιός ευθύνεται επίσης και για την εμφάνιση φλεγμονής, η οποία προκαλεί στένωση των βρογχιολίων. Οι εν λόγω εσωτερικές μεταβολές προκαλούν με τη σειρά τους την εμφάνιση των ορατών συμπτωμάτων της βρογχιολίτιδας. Σε 2 με 5 ημέρες, το κρυολόγημα και ο ήπιος πυρετός θα εξελιχθούν σε βήχα. Το μωρό σας θα εμφανίσει σημεία αναπνευστικής δυσκολίας, γνωστά επίσης ως δύσπνοια, και ενδεχομένως συρίττουσα αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να εμποδίσουν το μωρό σας να κοιμάται και να σιτίζεται σωστά, καθιστώντας το έτσι πιο νευρικό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βρογχιολίτιδα θα υποχωρήσει από μόνη της, αλλά επειδή μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.   
 

Πρόληψη και θεραπεία της βρογχιολίτιδας

Τα μέτρα πρόληψης βασίζονται στη διατήρηση καλής υγιεινής. Πλένετε τα χέρια σας προτού ασχοληθείτε με το μωρό σας και ζητήστε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Το δωμάτιο του μωρού θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς και τα παιχνίδια και οι κούκλες να καθαρίζονται τακτικά. Προσπαθείτε, εάν είναι εφικτό, να αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που νοσούν, κυρίως σε περιόδους επιδημίας, καθώς επίσης και τη συνάθροιση σε χώρους με πολύ κόσμο όπου οι μεταδοτικές ασθένειες μεταδίδονται εύκολα. Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα.
 
Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία για τη βρογχιολίτιδα. Τα αντιβηχικά, τα βλεννολυτικά, τα κορτικοστεροειδή και τα βρογχοδιασταλτικά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τη βρογχιολίτιδα.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, εκτός εάν η βρογχιολίτιδα συνοδεύεται από βακτηριδιακή λοίμωξη. Οι λοιμώξεις των ώτων, ο πυρετός ή οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση του παιδιού σας θα πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό σας προκειμένου να κρίνει εάν η θεραπεία με αντιβιοτικά θα ήταν χρήσιμη.
 
Μία άλλη τεχνική που βοηθά στην ανακούφιση των βρογχιολίων είναι η φυσιοθεραπεία. Επιφέρει αποτέλεσμα βοηθώντας τον οργανισμό να απομακρύνει τη βλέννη με φυσικό τρόπο μέσω του βήχα, επιτρέποντας στον αέρα να ρέει πιο ελεύθερα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η αναπνοή του παιδιού.
Τέλος, ως επιπρόσθετο μέτρο για τη θεραπεία βρεφών που πάσχουν από βρογχιολίτιδα, οι ειδικοί της Γαλλικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, συνιστούν το ρινικό καθαρισμό.

Ρινικός καθαρισμός με PHYSIOMER®: μία απλή και συνιστώμενη θεραπεία

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής, τα βρέφη αναπνέουν αποκλειστικά από τη μύτη. Αυτό είναι γνωστό ως αναγκαστική ρινική αναπνοή. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, εξελίσσεται και η ικανότητά του να αναπνέει από το στόμα. Ωστόσο, η μύτη κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για υγιή αναπνοή. Η διασφάλιση της καλής ρινικής υγιεινής του μωρού σας είναι ευεργετική για δύο λόγους:
 
  • για τον περιορισμό των ιογενών  λοιμώξεων που μπορεί  να προκαλέσουν βρογχιολίτιδα,
  • για την αποφυγή της ρινικής συμφόρησης, και κατ’ επέκταση της επιπλέον επιβάρυνσης της αναπνοής του παιδιού σας.
 
Εδώ έρχεται το PHYSIOMER® να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο κατά της βρογχιολίτιδας. Ο ρινικός καθαρισμός:
 
  • υγραίνει τις ρινικές κοιλότητες και βοηθά τη φυσική απομάκρυνση της βλέννης, στην οποία έχουν παγιδευτεί οι ιοί και τα βακτήρια,
  • ενισχύει τη λειτουργία της βλεννοκροσσωτής κάθαρσης, επιταχύνοντας την απομάκρυνση της βλέννης.
 
Το PHYSIOMER® συνεπώς δρα περιορίζοντας την επαφή των βακτηρίων και των ιών με το ρινικό βλεννογόνο. Επειδή η μύτη είναι το σημείο εισόδου για τους ιούς που προκαλούν τη βρογχιολίτιδα, το PHYSIOMER® προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης στα βρογχιόλια.
 
Την αποτελεσματικότητά του, έχει καταδείξει μία κλινική μελέτη μεγάλης κλίμακας, η οποία διεξήχθη σε 390 παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή χρήση PHYSIOMER® έχει σαν αποτέλεσμα:
 
  • την πρόληψη των κρυολογημάτων (μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των κρυολογημάτων στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν PHYSIOMER® σε σχέση με αυτά που δεν χρησιμοποιούσαν),
  • την πρόληψη των περαιτέρω ΩΡΛ επιπλοκών (75% λιγότερες επιπλοκές στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν PHYSIOMER® σε σχέση με αυτά που δεν χρησιμοποιούσαν).
 
Όταν το κρυολόγημα ή η ρινοφαρυγγίτιδα έχει εγκατασταθεί, το PHYSIOMER® μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα και τη διάρκεια της νόσου και βελτιώνει την αναπνοή κατά 45%.
Η χρήση του ρινικού αποφρακτήρα πλέον του ρινικού καθαρισμού συστήνεται από ειδικούς παιδιάτρους στην περίπτωση της βρογχιολίτιδας, κυρίως πριν από το γεύμα, προκειμένου να διευκολύνεται η αναπνοή και η σίτιση. Αυτές οι συνδυασμένες τεχνικές, όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή ρινοφαρυγγίτιδας μειώνουν τη θορυβώδη αναπνοή (-73%) και τη συρίττουσα αναπνοή (-82%).
 
Προστατεύοντας το μωρό σας από την εμφάνιση κρυολογήματος, ο ρινικός καθαρισμός με το PHYSIOMER® Baby Ισότονο προλαμβάνει κατ’ επέκταση και την εμφάνιση βρογχιολίτιδας. Στην περίπτωση δε που το κρυολόγημα ή η ρινοφαρυγγίτιδα εγκατασταθεί, το PHYSIOMER® σε συνδυασμό με το ρινικό αποφρακτήρα βοηθά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης στα βρογχιόλια. Βελτιώνει επίσης την αναπνοή του παιδιού και καθαρίζει τη μύτη, βοηθώντας το έτσι να σιτίζεται σωστά και να αναρρώνει από τη βρογχιολίτιδα με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση.


Το PHYSIOMER® Baby Ισότονο σε συνδυασμό με το PHYSIOMER® Ρινικός Αποφρακτήρας αποτελούν τη βέλτιστη ρινική υγιεινή για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας, καθώς και για τη φροντίδα του παιδιού σας όταν αυτή έχει εγκατασταθεί.