Πρόληψη κρυολογημάτων στα βρέφη


Επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος

Οι ρινικές κοιλότητες είναι επενδυμένες με μία βλεννώδη  μεμβράνη που επικοινωνεί με το υπόλοιπο αναπνευστικό και ακουστικό σύστημα: αυτιά, παραρρίνιοι κόλποι, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι και πνεύμονες. 
Αποτελούν το σημείο εισόδου για τους ιούς και τα βακτήρια που έχουν ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα. Η βλεννώδης μεμβράνη έχει συνεπώς αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας προκειμένου να αποφεύγονται οι λοιμώξεις και η εξάπλωσή τους.
Μεταξύ αυτών των μηχανισμών άμυνας, το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να επιτελεί τον πλήρη αμυντικό του ρόλο, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί τα βρέφη και τα παιδιά είναι συχνά τόσο επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων, πολύ δε περισσότερο σε περιβάλλοντα όπως ο παιδικός σταθμός και το σχολείο, όπου τα νοσήματα μεταδίδονται εύκολα.  

Από τη στιγμή που ο ιός του κρυολογήματος εισέλθει στις ρινικές κοιλότητες μπορεί, εάν δεν εμποδιστεί, να εξαπλωθεί:
 
 • Στο αυτί, οδηγώντας σε ωτίτιδες,
 • Στα ιγμόρεια, προκαλώντας ιγμορίτιδα,
 • Στο λάρυγγα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρινοφαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας,
 • Στους βρόγχους και στα βρογχιόλια, όπου μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα.
 Εκτός του ότι είναι άμεσα υπεύθυνος για την πρόκληση ορισμένων επιπλοκών, ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να εξασθενήσει το βλεννογόνο , καθιστώντας το πιο επιρρεπή σε ορισμένα βακτήρια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εμφάνιση επιπλοκών. Αυτές είναι γνωστές ως δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

 

Για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο γίνεται η πρόληψη;

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα βρέφη αναπνέουν σχεδόν αποκλειστικά από τη μύτη, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο παιδί να αναπνέει και να σιτίζεται ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε απόφραξη (βούλωμα) ή συμφόρηση στη μύτη προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, στη σίτιση και στον ύπνο. Στην περίπτωση δε που το κρυολόγημα οδηγήσει σε επιπλοκές, οι δυσκολίες αυτές εντείνονται ακόμα πιο πολύ με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να τις αντιμετωπίσει, γεγονός το οποίο με τη σειρά του προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους γονείς. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν η πρόληψη των κρυολογημάτων και των συνεπακόλουθων επιπλοκών, όποτε αυτό είναι εφικτό.
 
Τα μέτρα πρόληψης εξαρτώνται κυρίως από τη σωστή βασική υγιεινή:

 • Πλένετε τακτικά τα χέρια του παιδιού σας. Τα μωρά έχουν την τάση να βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια, γεγονός το οποίο συνιστά τον καλύτερο τρόπο για την εμφάνιση μόλυνσης!
 • Πλένετε τακτικά τα παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένων και των λούτρινων παιχνιδιών).
 • Παρακαλέστε αυτούς που έρχονται σε επαφή με το μωρό σας να πλένουν τα χέρια τους και να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν και έχουν κρυολόγημα.
 • Αποφεύγετε να καπνίζετε μπροστά στο παιδί σας. Πράγματι, το παθητικό κάπνισμα εξασθενεί το βλεννογόνο, καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.
 • Τέλος, επειδή τα βρέφη δεν μπορούν ακόμα να φυσήξουν τη μύτη τους, πρέπει να διασφαλίσετε τη σωστή ρινική υγιεινή τους.


PHYSIOMER®, ο σύμμαχός σας στην πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων επιπλοκών

Τα προϊόντα PHYSIOMER® σας προσφέρουν ένα πρακτικό, αξιόπιστο, ήπιο και αποτελεσματικό διάλυμα για το ρινικό καθαρισμό του μωρού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε τη σωστή ρινική υγιεινή του μωρού σας, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση κρυολογημάτων και άλλων επιπλοκών. Τα διαλύματα PHYSIOMER®  έχουν πολλαπλές δράσεις:

 • Υγραίνοντας τις ρινικές κοιλότητες, το PHYSIOMER® προστατεύει το βλεννογόνο από την ξήρανση, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σπίτια που υπερθερμαίνονται. Η ξηρότητα αυτή δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό σας, αλλά καθιστά το βλεννογόνο πιο επιρρεπή στην εμφάνιση λοίμωξης.
 • Το PHYSIOMER® υγροποιεί τις ρινικές εκκρίσεις και διευκολύνει τη φυσική απομάκρυνσή τους.
 • Αυξάνει την κίνηση των μικροσκοπικών κροσσών που καλύπτουν την επιφάνεια του ρινικού κυττάρου, βοηθώντας στην απομάκρυνση της βλέννης στην οποία έχουν παγιδευτεί ρύποι και δυνητικά παθογόνα. Η ταχύτερη κάθαρση συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος.
 • Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στη μύτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση των κρυολογημάτων, διότι είναι γνωστό ότι τα συμπτώματα συνδέονται εν μέρει με το μηχανισμό φλεγμονώδους αντίδρασης.
 • Βοηθά στην επανόρθωση των κυττάρων του βλεννογόνου που έχουν καταστραφεί από τον ιό του κρυολογήματος, ο οποίος εν συνεχεία αναπτύσσει αντίσταση σε άλλα παθογόνα.
 
Η αποτελεσματικότητα του PHYSIOMER®  έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης που διεξήχθη σε 390 παιδιά που χρησιμοποιούσαν τακτικά PHYSIOMER®.

 • Όταν χρησιμοποιείται για την πρόληψη των κρυολογημάτων και των περαιτέρω επιπλοκών, το PHYSIOMER® περιορίζει τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά το ήμισυ και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΩΡΛ επιπλοκών (ωτίτιδα και βρογχιολίτιδα) κατά 75%.
 • Μειώνει την ανάγκη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής:
 • για την ανακούφιση από τον πυρετό (9% έναντι 33% χρήση σε παιδιά που δεν είχαν τα οφέλη του ρινικού καθαρισμού με PHYSIOMER®),
 • για την υγροποίηση της βλέννης (9% έναντι 37%),
 • αντιβιοτικών (4% έναντι 21%).

 

Η πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος στο μωρό σας προστατεύει επίσης από επιπλοκές που εμποδίζουν την αναπνοή, τη σίτιση και τον ύπνο. Το PHYSIOMER® είναι ένα αξιόπιστο, φυσικό και αποτελεσματικό διάλυμα που φροντίζει τη μύτη του μωρού σας.


Πρόληψη κρυολογημάτων στα ΠΑΙΔΙΑ
Πρόληψη κρυολογημάτων στους ΕΝΗΛΙΚΕΣ