Το αναπνευστικό σύστημα των βρεφών

 

Αναπνευστικό σύστημα βρεφών : ανώριμο προς το παρόν

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών της ζωής, το αναπνευστικό σύστημα των βρεφών περιγράφεται ως «ανώριμο». Ο τρόπος που αναπνέουν τα μωρά είναι διαφορετικός από αυτόν των ενηλίκων και στην πορεία θα μεταβληθεί. Ο αναπνευστικός τους ρυθμός είναι ταχύτερος από αυτόν των μεγαλύτερων παιδιών και η αναπνοή τους δεν είναι τακτική, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται. Πράγματι, αυτό συχνά αποτελεί λόγο ανησυχίας για τους νέους γονείς. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτός ο τύπος αναπνοής, που αποκαλείται «περιοδική αναπνοή», είναι φυσιολογικός. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημάδια, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.
 

Η μύτη: ένα κεντρικό όργανο για την αναπνοή των βρεφών

Η μύτη κατέχει κεντρικό ρόλο στην αναπνοή των βρεφών. Τα νεογέννητα αναπνέουν αποκλειστικά από τη μύτη. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό και στις ιδιαιτερότητες της ανατομίας τους, μπορούν να αναπνέουν κατά τη διάρκεια της σίτισης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή πνιγμού, καθώς οι δίοδοι για τον αέρα και το γάλα είναι τελείως ξεχωριστοί. Καθώς αναπτύσσονται, σταδιακά χάνουν αυτή την ικανότητα και μαθαίνουν να αναπνέουν και από το στόμα.
 

Η μύτη των βρεφών: απαραίτητη αλλά ευαίσθητη

Τα νεογέννητα έχουν αρκετά επίπεδη μύτη με μικρά ρουθουνάκια. Ως αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης ανατομικής κατασκευής, η απόφραξη (βούλωμα) των ρινικών διόδων είναι σχετικά συχνή στα βρέφη. Επιπλέον, δεν μπορούν να απομακρύνουν τις ρινικές εκκρίσεις φυσώντας τη μύτη τους, με αποτέλεσμα η παρατεταμένη στασιμότητα αυτών των εκκρίσεων να επιδεινώνει τη ρινική συμφόρηση. Αυτή είναι συνήθως ήπια και τα βρέφη αναπνέουν και πάλι φυσιολογικά μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, μία απόφραξη (βούλωμα) πιο βαριάς μορφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς τα βρέφη αναπνέουν μόνο από τη μύτη. Οι επακόλουθες αναπνευστικές δυσκολίες δυσχεραίνουν τη σίτιση των βρεφών και έχουν σαν αποτέλεσμα ύπνο κακής ποιότητας. Δηλαδή η απόλυτη συνταγή για ένα κακόκεφο μωρό!
Ωστόσο, η μυτούλα  των βρεφών είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό στόμιο εισόδου του αέρα. Καθώς ταξιδεύει μέσα στις ρινικές διόδους, ο αέρας θερμαίνεται, φιλτράρεται και υγροποιείται προτού φτάσει στους πνεύμονες. Ο εισπνεόμενος αέρας καθαρίζεται προσεκτικά για την απομάκρυνση δυνητικά επικινδύνων ρύπων, σκόνης και μικροοργανισμών.
 

Επιπλοκές λοιμώξεων στα βρέφη

Οι ρινικές δίοδοι καλύπτονται από μία βλεννώδη μεμβράνη (ή βλεννογόνο) που επιτελεί τη λειτουργία του καθαρισμού. Ο βλεννογόνος αυτός αποτελείται από διάφορα στρώματα κυττάρων που έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες.  
Ορισμένα από τα κύτταρα αυτά παράγουν βλέννη, η οποία παγιδεύει (σαν κόλλα) τα σωματίδια που πρέπει να απομακρυνθούν.  Εκτός από αυτή τη μηχανική λειτουργία, ο βλεννογόνος περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Τα κύτταρα που εντοπίζονται στην επιφάνεια η οποία έρχεται σε επαφή με τον αέρα είναι εξοπλισμένα με κροσσούς, οι οποίοι κινούνται αρμονικά. Αυτοί δρουν σαν ένα είδος μεταφορικού ιμάντα, απομακρύνοντας τη βλέννη που φέρει ρύπους στο στομάχι. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το συνδυασμό αυτών των δύο φαινομένων είναι «βλεννοκροσσωτή κάθαρση». Πρόκειται για μία ουσιαστική συνιστώσα της άμυνας του οργανισμού ενάντια στα δυνητικά παθογόνα εισπνεόμενα βακτήρια και στους ιούς. Ο μηχανισμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα βρέφη γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην εμφάνιση λοιμώξεων. Τυχόν δυσλειτουργία της βλεννοκροσσωτής κάθαρσης μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ρινική απόφραξη (βούλωμα), συμφόρηση και λοίμωξη διότι οι μικροοργανισμοί παραμένουν σε επαφή με το βλεννογόνο.
Οι μύτες των βρεφών φυσιολογικά αποικούνται από πολλά είδη μικροοργανισμών. Ο ακριβής ρόλος τους δεν είναι γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους να ωριμάσει. Η ισορροπία είναι πολύ λεπτή και οποιαδήποτε διατάραξη αυτής μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση λοίμωξης. Δεδομένου ότι η μύτη συνδέεται με τους παραρρίνιους κόλπους, τα αυτιά και το λοιπό αναπνευστικό σύστημα, μία λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα.
 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το βρέφος σας σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης;

Τα βρέφη δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να φυσούν τη μύτη τους ώστε να απομακρύνουν την πλεονάζουσα βλέννη ή τη βλέννη που δεν αποβάλλεται σωστά. Είναι απαραίτητο λοιπόν να τα βοηθούμε  στην απομάκρυνση αυτής, ώστε να αποκαθίσταται η φυσιολογική αναπνοή και να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Δεδομένου ότι είναι τόσο μικρά στην ηλικία, η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στα βρέφη θα πρέπει να γίνεται μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Εκτός από τη χορήγηση αγωγής, οι ειδικοί συνιστούν και τον ρινικό καθαρισμό. Ενυδατώνοντας τις ρινικές διόδους και ενισχύοντας τη λειτουργία της βλεννοκροσσωτής κάθαρσης, ο ρινικός καθαρισμός προάγει την απομάκρυνση των ρινικών εκκρίσεων. Κατά συνέπεια, αποσυμφορείται η μύτη του βρέφους, διευκολύνεται η αναπνοή και περιορίζεται η επαφή των παθογόνων με το ρινικό βλεννογόνο. Επίσης, συχνά μπορεί να διενεργείται μεμονωμένα, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Εάν τα συμπτώματα της συμφόρησης επιμένουν για παραπάνω από μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον παιδίατρο.
 

PHYSIOMER®: ένα αποτελεσματικό διάλυμα για βρέφη

Όταν η μύτη του βρέφους είναι βουλωμένη, η αναπνοή του γίνεται θορυβώδης, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναπνέει από το στόμα. Το γεγονός αυτό εμποδίζει το βρέφος να σιτίζεται και να αναπνέει ταυτόχρονα, καθιστώντας τη σίτιση πιο δύσκολη. Επιπλέον, ο αέρας δεν υφίσταται το βέλτιστο καθαρισμό, θέρμανση και ύγρανση προτού φτάσει στους πνεύμονες. Αυτές οι συνέπειες της ρινικής συμφόρησης αποτελούν συχνά λόγο ανησυχίας για τους γονείς.
Πολλές ομάδες ερευνητών έχουν μελετήσει το αποτέλεσμα του ρινικού καθαρισμού, με ή χωρίς τη χρήση του ρινικού αποφρακτήρα, στα συμπτώματα αυτά. Οι μελέτες τους αποδεικνύουν ότι η χρήση του PHYSIOMER®:
 

  • Βελτιώνει την αναπνοή κατά 45%,
  • μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΩΡΛ επιπλοκών (ωτίτιδα και βρογχιολίτιδα) κατά 75%.
 
Όταν η μύτη του μωρού είναι βουλωμένη, η χρήση του ρινικού αποφρακτήρα σε συνδυασμό με το ρινικό καθαρισμό:
 
  • Μειώνει τη θορυβώδη αναπνοή κατά 73% και
  • Μειώνει το συριγμό κατά 83%.
 

Το Physiomer® φυσικό θαλασσινό νερό χωρίς συντηρητικά ή χημικά – αποτελεί το τέλειο διάλυμα για τη φροντίδα της μικροσκοπικής μυτούλας του μωρού σας με αποτελεσματικό και ήπιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αναπνέει με ευκολία κάθε στιγμή.