Πρόληψη του κρυολογήματος στα παιδιά


Επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος

 
Οι ρινικές κοιλότητες είναι επενδυμένες με μία βλεννώδη  μεμβράνη που επικοινωνεί με το υπόλοιπο αναπνευστικό και ακουστικό σύστημα: ώτα, παραρρίνιοι κόλποι, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι και πνεύμονες. 
Αποτελούν το σημείο εισόδου για τους ιούς και τα βακτήρια που έχουν ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα. Η βλεννώδης μεμβράνη έχει συνεπώς αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας προκειμένου να αποφεύγονται οι λοιμώξεις και η εξάπλωσή τους.
Μεταξύ αυτών των μηχανισμών άμυνας, το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να επιτελεί τον πλήρη αμυντικό του ρόλο, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί τα βρέφη και τα παιδιά είναι συχνά τόσο επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων, πολύ δε περισσότερο σε περιβάλλοντα όπως ο παιδικός σταθμός και το σχολείο, όπου τα νοσήματα μεταδίδονται εύκολα.

Από τη στιγμή που ο ιός του κρυολογήματος εισέλθει στις ρινικές κοιλότητες μπορεί, εάν δεν εμποδιστεί, να εξαπλωθεί:
 • Στο αυτί, οδηγώντας σε ωτίτιδες,
 • Στα ιγμόρεια, προκαλώντας ιγμορίτιδα,
 • Στο λάρυγγα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρινοφαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας,
 • Στους βρόγχους και στα βρογχιόλια, όπου μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα
 

Γιατί και με ποιο τρόπο γίνεται η πρόληψη;

 
Πρόληψη του κρυολογήματος στα παιδιά Ο τρόπος που αναπνέει το παιδί σας εξελίσσεται από τη γέννηση και, όπως ένας ενήλικας, το παιδί μπορεί τώρα να αναπνέει τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα. Ωστόσο, η δίοδος του εισπνεόμενου από τη μύτη αέρα είναι σημαντική, διότι οι ρινικές κοιλότητες αποτελούν το τμήμα όπου ο αέρας θερμαίνεται, υγραίνεται και φιλτράρεται, ώστε να απομακρύνεται η μέγιστη δυνατή ποσότητα της σκόνης, των ρύπων και των μικροβίων. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως. Τα μικρόβια που δεν απομακρύνονται με τη βοήθεια της βλεννοκροσσωτής κάθαρσης και μολύνουν το υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, καταπολεμούνται πιο δύσκολα απ’ ότι σε έναν ενήλικα με πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια από τις κύριες αιτίες απουσιών από το σχολείο. Ακόμα και όταν ένα παιδί είναι σε θέση να παρευρεθεί στο σχολείο, παρά το κρυολόγημα, ο βαθμός της συγκέντρωσης και της απόδοσής του ενδέχεται να επηρεαστεί. Σε μία ηλικία που η μόρφωση του παιδιού θέτει τα θεμέλια της μελλοντικής εκμάθησης, η διασφάλιση της βέλτιστης υγείας στο σχολείο είναι αναμφίβολα ευεργετική. Η πρόληψη τυχόν προβλημάτων, κυρίως των κρυολογημάτων, είναι συνεπώς ουσιαστική.
 
Τα μέτρα πρόληψης εξαρτώνται κυρίως από τη σωστή βασική υγιεινή:
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια του παιδιού σας και διδάξτε του να κάνει το ίδιο.
 • Πλένετε τακτικά τα παιχνίδια, καθώς επίσης και τα αντικείμενα εκείνα που θα μπορούσαν να φέρουν ιούς.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την ελάχιστη δυνατή επαφή με άλλα άτομα που εμφανίζουν κρυολόγημα και παρακαλέστε τα άτομα αυτά να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν φτερνίζονται ή βήχουν.
 • Αποφεύγετε να καπνίζετε μπροστά στο παιδί σας. Εκτός από άλλες επιβλαβείς επιδράσεις, το παθητικό κάπνισμα εξασθενεί το βλεννογόνο, καθιστώντας το πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.
 • Διδάξτε στο παιδί σας πώς να εφαρμόζει σωστή ρινική υγιεινή.
 

PHYSIOMER®, ο σύμμαχός σας στην πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων επιπλοκών

 
Τα προϊόντα PHYSIOMER® προσφέρουν ένα πρακτικό, αξιόπιστο, ήπιο και αποτελεσματικό διάλυμα για το ρινικό καθαρισμό του παιδιού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε τη σωστή ρινική υγιεινή, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση κρυολογημάτων και άλλων επιπλοκών. Τα διαλύματα PHYSIOMER® έχουν πολλαπλές δράσεις:

 • Υγραίνοντας τις ρινικές κοιλότητες, το PHYSIOMER® προστατεύει το βλεννογόνο από την ξήρανση, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σπίτια που υπερθερμαίνονται. Η ξηρότητα αυτή δεν προκαλεί δυσφορία στο παιδί σας, αλλά καθιστά τον βλεννογόνο πιο επιρρεπή στην εμφάνιση λοίμωξης.
 • Το PHYSIOMER® υγροποιεί τις ρινικές εκκρίσεις και διευκολύνει τη φυσική απομάκρυνσή τους.
 • Αυξάνει την κίνηση των κροσσών (μικροσκοπικές βλεφαρίδες) που καλύπτουν την επιφάνεια των ρινικών κυττάρων, βοηθώντας στην απομάκρυνση της βλέννης στην οποία έχουν παγιδευτεί ρύποι και δυνητικά παθογόνα. Η ταχύτερη κάθαρση συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος.
 • Βοηθά στην επανόρθωση των κυττάρων του βλεννογόνου που έχουν καταστραφεί από τον ιό του κρυολογήματος, ο οποίος στη συνέχεια αναπτύσσει αντίσταση σε άλλα παθογόνα.
 
Η αποτελεσματικότητα του PHYSIOMER® στην πρόληψη έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη σε 390 παιδιά.
 
 • Όταν χρησιμοποιείται για την πρόληψη των κρυολογημάτων και των περαιτέρω επιπλοκών, το PHYSIOMER® περιορίζει τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά το ήμισυ και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΩΡΛ επιπλοκών (ωτίτιδα και βρογχιολίτιδα) κατά 75%.
 • Η ημερήσια χρήση του PHYSIOMER® μειώνει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής:
 • Αντιπυρετικά (9% έναντι 33% χρήση σε παιδιά που δεν είχαν τα οφέλη του ρινικού καθαρισμού με PHYSIOMER®),
 • Βλεννολυτικά - για την υγροποίηση της βλέννης (10% έναντι 37%),
 • Αντιβιοτικά (6% έναντι 21%).
 

Η σειρά προϊόντων PHYSIOMER® σας προσφέρει ένα πρακτικό, αξιόπιστο, ήπιο και αποτελεσματικό διάλυμα ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε τη ρινική υγιεινή του παιδιού σας και να αποτρέψετε την εμφάνιση κρυολογήματος και των επιπλοκών αυτού. Ο απλός τρόπος χρήσης του επιτρέπει στο παιδί σας να εκτελεί μόνο του τις διαδικασίες της ρινικής υγιεινής με απόλυτη ασφάλεια.
Με το PHYSIOMER® έχετε πάντα το σωστό διάλυμα για να φροντίσετε τη μύτη του παιδιού σας.


Πρόληψη του κρυολογήματος στα ΒΡΕΦΗ
Πρόληψη του κρυολογήματος στους ΕΝΗΛΙΚΕΣ