Πώς να αντιμετωπίσετε τα κρυολογήματα στα παιδιά.


Τι είναι το κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα ή ρινίτιδα είναι μία λοίμωξη των ρινικών κοιλοτήτων, που προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό ιών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στην οικογένεια των ρινοϊών ή των κορωναϊών. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα κοινό νόσημα του χειμώνα. Αν και οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν μόνο 2 με 3 κρυολογήματα κατ’ έτος, τα παιδιά μπορεί να προσβληθούν έως και 6 φορές, ενώ τα βρέφη έως και 10. Η διαφορά αυτή μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενήλικα είναι ώριμο και επομένως έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τους ιούς. Στα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα αναπτύσσεται, οι ιοί δεν εξαλείφονται πάντα, με αποτέλεσμα να προκαλούν κρυολόγημα. Εκτός του γεγονότος ότι τα παιδιά έχουν λιγότερο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επίσης πιο επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων διότι οι ιοί του κρυολογήματος μεταδίδονται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών, ειδικά στο περιβάλλον του σχολείου. Οι παιδότοποι και άλλες κοινόχρηστες δραστηριότητες αποτελούν συνεπώς πηγές μετάδοσης ασθενειών. 
Το κρυολόγημα παραμένει, ωστόσο, ένα σχετικά ήπιο νόσημα που υποχωρεί από μόνο του σε 5 με 7 ημέρες κατά μέσο όρο.

 

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Δύο με τρεις ημέρες μετά από την ιογενή λοίμωξη, τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ξεκινούν να εμφανίζονται. Εν γένει αυτά είναι πονόλαιμος, πταρμοί και ρινική συμφόρηση. Σύντομα κάνει την εμφάνισή της και η ρινική καταρροή, η οποία ορισμένες φορές συνοδεύεται από ήπιο πυρετό ή πονοκέφαλο. Αν και οι ρινικές εκκρίσεις στην αρχή είναι διαυγείς, αυτό μπορεί (όχι πάντα όμως) να αλλάξει εάν εμφανιστεί δευτερογενής λοίμωξη. Το παιδί σας ενδέχεται επίσης να εμφανίσει συρίττουσα αναπνοή και βήχα, ιδιαίτερα εάν πάσχει από άσθμα.
 
Το κρυολόγημα μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί από τη ‘γρίπη’, η οποία είναι επίσης συχνή κατά την ίδια εποχή του έτους. Στην περίπτωση της ‘γρίπης’, το αίσθημα κόπωσης, ο πυρετός και ο πονοκέφαλος θα είναι πιο έντονα και το παιδί σας θα παραπονείται επίσης για μυαλγίες, οι οποίες είναι είτε απούσες ή πολύ ήπιες στην περίπτωση του κρυολογήματος. Τα κρυολογήματα μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με την αλλεργική ρινίτιδα, ωστόσο στην περίπτωση της τελευταίας, τα συμπτώματα θα διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες και σπάνια θα συνοδεύονται από βήχα ή πυρετό. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή εάν το κρυολόγημα του παιδιού σας φαίνεται να επιμένει, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει και να διαγνώσει την πάθηση. Αντίστοιχα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα εάν το παιδί σας εμφανίσει υψηλό πυρετό, επίμονο πόνο στα αυτιά ή στο πρόσωπο, ή δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά όλα είναι συχνά σημάδια επιπλοκών του κρυολογήματος και ενίοτε χρήζουν ειδικής θεραπείας.

 

Γιατί και με ποιο τρόπο να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα στα παιδιά;

Το κρυολόγημα είναι συνήθως ήπιο νόσημα, το οποίο θα υποχωρήσει από μόνο του σε μία εβδομάδα κατά μέσο όρο.
Δεν υπάρχει ‘πραγματική’ θεραπεία για το κρυολόγημα αυτό καθεαυτό και τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στους ιούς. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στο παιδί σας άλλα φάρμακα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ο πυρετός και ο πονοκέφαλος συνήθως αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη. Τα φαρμακευτικά αποσυμφορητικά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες ορισμένες φορές μπορεί να είναι σοβαρές. Ακόμα και στους ενήλικες η χρήση τους απαιτεί προσοχή. Εάν το παιδί σας εμφανίσει και βήχα προσπαθήστε να αποφύγετε την άμεση καταστολή του χωρίς τη γνώμη του γιατρού σας: ο βήχας είναι ο τρόπος του οργανισμού να απομακρύνει αποτελεσματικά τη βλέννη και να εμποδίσει το κρυολόγημα να εξαπλωθεί στον πνεύμονα.
Άλλες απλές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το κρυολόγημα και να επιταχύνουν την ανάρρωση περιλαμβάνουν:

 • Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας αναπαύεται επαρκώς. Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση του ιού.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
 • Διατηρήστε τον αέρα στο δωμάτιο του παιδιού σας υγρό, προκειμένου να αποτρέψετε την ξήρανση της μύτης.
 • Αποφεύγετε τους χώρους που καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα εξασθενεί τις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης, καθιστώντας το παιδί σας πιο επιρρεπές στην εμφάνιση κρυολογήματος και άλλων επιπλοκών.
 • Είναι σημαντικό  να βεβαιώνεστε ότι το παιδί σας φυσά τη μύτη του πολύ καλά.
 • Ρινικός καθαρισμός.

 

Ρινικός καθαρισμός με PHYSIOMER®, ένας αποτελεσματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος

Οι ειδικοί συστήνουν το ρινικό καθαρισμό με διάλυμα χλωριούχου νατρίου για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και των λοιπών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, το PHYSIOMER® έχει το πλεονέκτημα ότι είναι απλό στη χρήση, αποστειρωμένο και πρακτικό, ώστε το παιδί σας να μπορεί να εντάξει στη ρουτίνα του τη ρινική υγιεινή. Το PHYSIOMER® έχει πολλαπλές δράσεις:

 • Επειδή ενυδατώνει τις ρινικές κοιλότητες, υγραίνει επίσης τις εκκρίσεις και βοηθά στην απομάκρυνσή τους. Από τη στιγμή που η μύτη είναι καθαρή, το παιδί σας θα μπορεί να αναπνέει πιο ελεύθερα.
 • Αυξάνοντας την κίνηση των κροσσών (μικρές βλεφαρίδες που καλύπτουν την επιφάνεια του ρινικού κυττάρου), περιορίζει την επαφή των ιών με τη ρινική μεμβράνη, εξασθενώντας έτσι την επίδρασή τους.

Η αποτελεσματικότητα του PHYSIOMER® στην πρόληψη και θεραπεία των κρυολογημάτων και των περαιτέρω επιπλοκών έχει μελετηθεί σε 390 παιδιά. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θεραπείες κατά του κρυολογήματος και της ρινοφαρυγγίτιδας, το PHYSIOMER® Kids Ισότονο:

 • Μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων (ρινική καταρροή, συμφόρηση και πονόλαιμος) και επιταχύνει την ανάρρωση:
 • Βελτιώνει την αναπνοή κατά 45%.
 • Περιορίζει τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
 • Όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, το PHYSIOMER® Υπέρτονο Ευκάλυπτος επιτρέπει την αποσυμφόρηση της μύτης σε 3 μόνο λεπτά. Το 54% των χρηστών ανέφερε ότι βρήκε το PHYSIOMER® Υπέρτονο Ευκάλυπτος πιο αποτελεσματικό από το σύνηθες αποσυμφορητικό του.


Παρόλο που το κρυολόγημα θεωρείται ήπια ασθένεια, η χρήση του PHYSIOMER® σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα του παιδιού σας συντομότερα, βοηθώντας το να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Το PHYSIOMER® Kids Ισότονο είναι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό διάλυμα που βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος του παιδιού σας. Για παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών, χρησιμοποιείστε σε συνδυασμό με το PHYSIOMER® Υπέρτονο Ευκάλυπτος για ταχεία αποσυμφόρηση.


Αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα ΒΡΕΦΗ
Αντιμετώπιση του κρυολογήματος στους ΕΝΗΛΙΚΕΣ