Λοιμώξεις των αυτιών, μία επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος


Ορισμός


Το αυτί χωρίζεται σε τρία μέρη:

 • Το εξωτερικό αυτί, το οποίο αποτελείται από το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο. Ο τελευταίος  καταλήγει εσωτερικά στον τυμπανικό υμένα.
 • Το μέσο αυτί, το οποίο αποτελείται από τρία μικρά οστάρια. Τα οστάρια αυτά μεταφέρουν και ενισχύουν τις ηχητικές δονήσεις. Περικλείονται σε ένα είδος θαλάμου, ο οποίος λειτουργεί σαν ηχείο και συνδέεται με τις ρινικές διόδους μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.
 • Το έσω αυτί, το οποίο περιέχει τον κοχλία που είναι το όργανο της ακοής και το αιθουσαίο σύστημα, από το οποίο εξαρτάται η αίσθηση ισορροπίας.
 
Αυτό που συχνά αποκαλούμε λοίμωξη των αυτιών (ή ωτίτιδα) είναι, στην πραγματικότητα, μία οξεία λοίμωξη του έσω αυτιού (ή οξεία μέση ωτίτιδα), δηλ. προσωρινή φλεγμονή του μέσου αυτιού. Η σύνδεση του μέσου αυτιού με τις ρινικές διόδους μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι σημαντική για την προσαρμογή της πίεσης εντός του μέσου αυτιού. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή καθιστά το μέσο αυτί πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις: μετά από ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη του λάρυγγα, η φλεγμονή ενδέχεται να εξαπλωθεί στο μέσο αυτί και να προκαλέσει συμπτώματα μέσης ωτίτιδας.
 

Επιπολασμός και διάγνωση


Θεωρητικά, οι λοιμώξεις των ώτων μπορεί να προσβάλουν οποιονδήποτε, αλλά αποτελούν κυρίως μία χαρακτηριστική ασθένεια της παιδικής ηλικίας: υπολογίζεται ότι το 85% των παιδιών θα προσβληθεί από τουλάχιστον μία λοίμωξη των αυτιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Αν και το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ήπια πτώση τα τελευταία χρόνια, οι ωτίτιδες – μαζί με τη ρινοφαρυγγίτιδα – εξακολουθούν να είναι οι πιο συνήθεις ασθένειες στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν αυτή τη μεγαλύτερη προδιάθεση στα παιδιά:
 
 • Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ανώριμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπολεμούν αποτελεσματικά τα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς. Κατά συνέπεια, είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων, πονόλαιμου και άλλων λοιμώξεων, γεγονός το οποίο αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων των ώτων.
 • Η ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει το μέσο αυτί με τις ρινικές διόδους και το λάρυγγα είναι κοντύτερη και περισσότερο διαπερατή σε σχέση με των ενηλίκων. Τα παθογόνα μικρόβια εξαπλώνονται έτσι πιο εύκολα στο μέσο αυτί.
 • Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, οι οποίες στα παιδιά είναι μεγαλύτερες, συχνά μολύνονται και αποτελούν μία ακόμα πηγή μολύνσεως του μέσου αυτιού. Εξαιτίας του μεγάλου τους μεγέθους, μπορεί επίσης να ασκήσουν πίεση στην ευσταχιανή σάλπιγγα και εν μέρει να την φράξουν. Οι ρύποι που βρίσκονται στο μέσο αυτί δεν απομακρύνονται επαρκώς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε λοίμωξη.
 • Η συγκέντρωση στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεως από παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις των αυτιών.
 
 Διάφορες μελέτες έχουν επίσης καταδείξει ότι άλλοι παράγοντες, όπως είναι το παθητικό κάπνισμα ή ο μη θηλασμός των βρεφών, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων των αυτιών στα παιδιά.

Ο πυρετός και ο πόνος στα αυτιά είναι τα κύρια συμπτώματα της ωτίτιδας. Όσον αφορά τα βρέφη που δεν μιλούν ακόμα, υπάρχουν άλλα σημεία που μπορεί να υποδηλώσουν ότι έχουν πόνο στο αυτί: το βρέφος αγγίζει τακτικά το αυτί του, είναι κακόκεφο, κλαίει πολύ, δεν σιτίζεται τόσο καλά όσο συνήθως και αντιμετωπίζει δυσκολία στον ύπνο. Η εξέταση του ακουστικού πόρου από το γιατρό σας θα επιβεβαιώσει εάν το μωρό σας έχει ωτίτιδα ή όχι.
 

Συνήθεις θεραπείες και περιορισμοί

Η πλειοψηφία των λοιμώξεων των ώτων υποχωρούν πλήρως από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες. Στη Γαλλία, κατόπιν αιτήματος του Γαλλικού Οργανισμού Υγείας (ANSM - Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé), οι εμπειρογνώμονες δημοσίευσαν συστάσεις για την αντιμετώπιση της ωτίτιδας:

 • Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που εμφανίζουν ωτίτιδα, μπορεί να χορηγηθεί αγωγή με αντιβιοτικά (κυρίως αμοξικιλίνη) για διάστημα 8 με 10 ημερών. Το μέτρο αυτό βοηθά στην αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών στα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθή.
 • Σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά μόνο εάν η ωτίτιδα συνδέεται με έντονο πόνο ή εάν τα συμπτώματα έχουν επιδεινωθεί ή δεν έχουν βελτιωθεί μετά από 48 έως 72 ώρες.
 Σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να ανακουφιστεί το παιδί σας από τον πόνο και τον πυρετό, ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί παρακεταμόλη ή αναλγητικά που περιέχουν ιβουπροφαίνη ή κωδεΐνη.

 

Physiomer® και λοιμώξεις των ΑΥΤΙώΝ

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά, έχουν συνταγογραφηθεί ευρέως για όλα τα είδη των λοιμώξεων. Ωστόσο, είναι δραστικά μόνο έναντι των βακτηρίων και δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στους ιούς. Η ευρεία χρήση τους – ορισμένες φορές άσκοπη – έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων. Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, διότι τα βακτήρια αυτά δεν είναι πλέον ευαίσθητα στα φάρμακα που κάποτε επαρκούσαν για την εξάλειψή τους. Χωρίς την ύπαρξη ικανής θεραπείας να τα σταματήσει,  τα βακτήρια αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση μίας λοίμωξης και προκαλούν περισσότερη ζημιά. Γνωρίζοντας αυτό το ζήτημα, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν η χρήση των αντιβιοτικών να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη νέων ανθεκτικών βακτηρίων. Παρά τις συστάσεις αυτές, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών. Στα πλαίσια του προβλήματος αυτού, ο ANSM έθεσε σε ισχύ το 2011 το εθνικό πρόγραμμα επαγρύπνησης  για τα αντιβιοτικά.
Ένας τρόπος για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών είναι η υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης. Η χρήση του Physiomer® για τη ρινική υγιεινή συνάδει απόλυτα με αυτή την προσέγγιση.
 
Όταν εντάσσεται στην καθημερινή ρουτίνα της ρινικής υγιεινής, το προϊόν Physiomer® Kids Ισότονο βελτιώνει τη βλεννοκροσσωτή κάθαρση. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει την επαφή των βακτηρίων και των ιών με το ρινικό βλεννογόνο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και μολύνσεων του αυτιού. Σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών, η χρήση του μπορεί να συμπληρωθεί από το Physiomer® Υπέρτονο Ευκάλυπτος, το οποίο έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες.
 
Το Physiomer® Kids Ισότονο έχει ελεγχθεί σε 390 παιδιά. Η ημερήσια χρήση του βοηθά:
 
 • στην πρόληψη των κρυολογημάτων (50% λιγότερα επεισόδια κρυολογήματος στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν Physiomer® συγκριτικά με αυτά που δεν χρησιμοποιούσαν).
 • στην πρόληψη ΩΡΛ επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων των ώτων (75% λιγότερες επιπλοκές στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν Physiomer® συγκριτικά με αυτά που δεν χρησιμοποιούσαν).
 • στη μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών κατά 70% και πλέον.
 

Η καθημερινή χρήση του Physiomer® για τον καθαρισμό της μύτης του παιδιού σας μεταφράζεται σε μεγαλύτερη προστασία ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια που ευθύνονται για τις λοιμώξεις και την ωταλγία.