Η αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και των επιπλοκών του
 

Πταρμοί, πυρετός, αίσθημα καύσου στη μύτη, ρινική συμφόρηση μερικές φορές συνοδευόμενη από ερεθισμό του λάρυγγα και πονοκέφαλος... Σας θυμίζει κάτι; Δεν προκαλεί έκπληξη! Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνήθης λοιμώδης νόσος στους ανθρώπους και υπολογίζεται ότι ο κάθε ενήλικας την εμφανίζει δύο με τρεις φορές κατ’ έτος.

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα, ή ρινοφαρυγγίτιδα;

 

Το απλό «κρυολόγημα» βακτηριδιακής ή ιογενούς αιτιολογίας ή αλλιώς ρινοφαρυγγίτιδα, προσβάλει τους ανώτερους αεραγωγούς. Συσχετίζει τη ρινίτιδα (φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου), η οποία έχει ως αποτέλεσμα ρινική συμφόρηση, καταρροή και ένρινη ομιλία, με τη φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του φάρυγγα, δηλαδή του οπισθίου τμήματος του λαιμού), η οποία προκαλεί πονόλαιμο και βραχνή φωνή.

Δράστε γρήγορα για να αποφύγετε τις επιπλοκές

 

  • Το κρυολόγημα εξασθενεί το βλεννογόνο που επενδύει τους αεραγωγούς. Η απουσία θεραπείας μπορεί συνεπώς να ευνοήσει την εμφάνιση μίας δευτερογενούς βακτηριδιακής λοίμωξης και να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η μέση ωτίτιδα (λοίμωξη του μέσου αυτιού), η οξεία βρογχίτιδα (φλεγμονή των βρόγχων) ή η λαρυγγίτιδα (φλεγμονή του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών).
  • Ο ρινικός καθαρισμός με PHYSIOMER® απομακρύνει τους λοιμογόνους παράγοντες και βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του βλεννογόνου ως προστατευτικού φραγμού, εμποδίζοντας έτσι το απλό κρυολόγημα να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές.

Πώς αναγνωρίζω ένα κρυολόγημα;

 

  • Εμφανίζετε ρινική καταρροή ή/και συμφόρηση.
  • Έχετε κόκκινα μάτια.
  • Ενδέχεται να έχετε ήπιο πυρετό.
  • Ο λαιμός σας πονάει ή είναι κόκκινος.
 
Εάν αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα παρακαλούμε να θυμάστε ότι είναι πάντα χρήσιμο να αναζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Πώς αναπτύσσεται η νόσος.

Μετά από περίοδο επώασης 2 με 5 ημερών κατά μέσο όρο, το πρώτο στάδιο του κρυολογήματος ξεκινά με οίδημα του βλεννογόνου και αίσθημα ρινικής συμφόρησης: αυτή είναι η ξηρά φάση του κρυολογήματος. Εν συνεχεία ακολουθεί η υγρή φάση με ρινική καταρροή, ξεκινώντας αρχικά με διαυγείς εκκρίσεις, οι οποίες πιθανώς να αποκτήσουν κιτρινωπή ή πρασινωπή απόχρωση στην περίπτωση πιο σοβαρής λοίμωξης.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης;

Treating the common coldΣτην πλειοψηφία των περιπτώσεων το κρυολόγημα υποχωρεί από μόνο του μετά από 1 εβδομάδα περίπου. Η θεραπεία στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος και η ρινική συμφόρηση.
 
Τα ρινικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων είναι αγγειοσυσπαστικά ή αντισηπτικά. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στη χορήγησή τους και οι συνιστώμενες δόσεις πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερδοσολογίας ή ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ρινική ξηρότητα ή φαινόμενα αναζωπύρωσης κ.τ.λ.
 
Προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση επιπλοκών από το αναπνευστικό, να διακόψετε την εξάπλωση του ιού και να νιώσετε καλύτερα,  ξεκινήστε αγωγή με ρινικό καθαρισμό. Θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της συμφόρησης και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

PHYSIOMER®, η επιλεγόμενη θεραπεία που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα


Δεν είναι όλα τα ρινικά διαλύματα ίδια! Σε αντίθεση με τα διαλύματα φυσιολογικού ορού ή άλλα ισότονα διαλύματα που περιέχουν θαλασσινό νερό μόνο σε ποσοστό 30%, το PHYSIOMER® εγγυημένα περιέχει 100% θαλασσινό νερό. Ο πλούτος του σε ανόργανα άλατα του προσδίδει μοναδικές ιδιότητες και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: δρα στο εσωτερικό των κυττάρων, μειώνοντας τη φλεγμονή προάγοντας την επούλωση του ρινικού βλεννογόνου που έχει καταστραφεί από τον ιό.
 
Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η χρήση του PHYSIOMER®, μειώνοντας τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, βελτιώνει την αναπνοή κατά 47% στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος και τη συνολική κατάσταση της υγείας των ασθενών κατά 45%.
 
Σε αντίθεση με άλλα διαλύματα που διατίθενται στην αγορά, όπως τα αγγειοσυσπαστικά (χημικά αποσυμφορητικά), το PHYSIOMER® έχει το πλεονέκτημα ότι είναι άριστα ανεκτό, καθώς η φυσική σύνθεσή του δεν ενέχει κινδύνους εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Χάρη στις φυσικές του ιδιότητες, το PHYSIOMER® μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, από κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες και από ασθενείς υψηλού κινδύνου: διαβητικούς, ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς, ηλικιωμένους, ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλά φαρμακευτικά σκευάσματα, άτομα με άσθμα…
 

Πώς δρα το PHYSIOMER®;


Το PHYSIOMER® Normal Ισότονο  ξεπλένει, ενυδατώνει, καθαρίζει και παρέχει τα απαραίτητα ανόργανα άλατα για την αναγέννηση του αναπνευστικού βλεννογόνου που καταστρέφεται από τον ιό κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.
 
Για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης, το υπέρτονο διάλυμα Physiomer® Υπέρτονο Ευκάλυπτος έχει μηχανική αποσυμφορητική δράση μέσω της εφαρμογής νερού. Κατά την επαφή, τα κύτταρα του βλεννογόνου συσπώνται και αποσυμφορούνται.
 

Χρήσιμες συμβουλές που σχετίζονται με το PHYSIOMER®


  • Εκτός από το ρινικό καθαρισμό, φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να ενυδατώνεστε επαρκώς (τουλάχιστον 2 λίτρα ανά ημέρα) – κυρίως μέσω της κατανάλωσης ζεστών υγρών όπως ζωμοί και τσάι από βότανα. Θα επωφεληθείτε από όλα τα συστατικά με αποτέλεσμα να έχετε μία ομαλή ανάρρωση.
  • Επίσης, διατηρείτε στο δωμάτιό σας μία μέτρια θερμοκρασία (μικρότερη από 21°) και ένα συγκεκριμένο επίπεδο υγρασίας στον αέρα (μεταξύ 80 και 90%), ώστε να καθαρίσουν οι εκκρίσεις στους αεραγωγούς και να μειωθεί ο βήχας. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε συσκευή ύγρανσης του αέρα στο δωμάτιό σας και να κάνετε ζεστά ντους ή μπάνια.
  • Μία τελευταία παραδοσιακή σπιτική συνταγή: να θυμάστε ότι οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο αρκετές φορές την ημέρα ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τον πονόλαιμο.


Αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα ΒΡΕΦΗ
Αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα ΠΑΙΔΙΑ